Geldzucht
    
    Op mijn vierentwintigste ben ik begonnen met werken. Een jaar later mocht ik een formulier invullen voor het opbouwen van pensioen. Iets wat op dat moment (en nu nog steeds) ver van me af staat. Tegenwoordig hoef je geloof ik niet meer tot je vijfentwintigste te wachten, maar kun je direct deelnemen aan het pensioengebeuren. Sinds die tijd heb ik een verzameling 'pensioenpost' in een map gestopt met onder andere veranderingen van pensioenfondsen door fusies en overnames. Er is een paar keer gevraagd om een keuze te maken tussen - meestal - drie opties over beleggingen. De optie om niet te beleggen bestaat helaas niet meer. Ik heb altijd voor de meest behouden, en in mijn ogen meest veilige optie gekozen. Maar eigenlijk voelt het als een wurggreep. Je hebt geen andere keuze. Want, wat doen ze met dat geld? En op een verantwoorde manier? Er komt steeds meer naar buiten over wantoestanden, voor mij geen verrassing, slechts een bevestiging van de zieke en corrupte mensen:
    Het blijkt maar weer eens dat mensen niet met grote hoeveelheden geld om kunnen gaan. In het geval van hypotheken komen er allerlei duistere zaken naar boven die aangeven hoe banken en tussenpersonen jou oplichten. De hypotheken zijn veel te hoog, met enorme kosten, woningen in Nederland zijn sowieso al veel te duur. Bouwbedrijven en woningcorporaties zijn ook grote oplichters.
      (afbeelding toegevoegd 14/10/2011)
    Maar er is veel meer mis: brandstofprijzen die kunstmatig hoog worden gehouden. Ik lees net dat Shell 41% winst heeft gemaakt. Wanneer dat volgend jaar minder zou zijn, dan is er paniek! En dan nog die belachelijk hoge bonussen en gouden handdrukken voor topmensen. Bonussen die soms nog hoger liggen dan hun ziekmakend hoge salarissen.
      (afbeelding toegevoegd 7/9/2012)
    Een vroegere leraar van mij zou voorstellen om die zakkenvullers aan de hoogste boom in de omgeving van hun kantoor op te hangen. Een ander voorstel van hem was om alle ministeries met een grote bulldozer in zee te schuiven. Een goede leermeester. Wat leven we toch in een verschrikkelijke wereld! Die financiële crisis bestaat helemaal niet! Er is alleen een forse correctie nodig. Dus alles wat de financiële wereld gezonder kan maken is welkom. Maar dat zien heel veel mensen niet omdat ze meedraaien op het dolgedraaide vliegwiel. Want het gaat maar door:
      (afbeelding toegevoegd 20/12/2012) Jan Hoek van de Wereldomroep kreeg 800.000 euro mee...
      (afbeelding toegevoegd 8/1/2013)
      (afbeelding toegevoegd 10/1/2013)
      (afbeelding toegevoegd 11/1/2013)
      (afbeelding toegevoegd 9/7/2013) Lohman, de man van 660.000 euro
      (afbeelding toegevoegd 31/8/2013) Oud voorzitter Coen van Veenendaal
      (afbeelding toegevoegd 14/9/2013) Raimond Nicodem, een ton in de maand
      (afbeelding toegevoegd 29/11/2013)
      (afbeelding toegevoegd 29/11/2013)
      (afbeelding toegevoegd 2/7/2014)
      (afbeelding toegevoegd 9/7/2014) Hubert Mollenkamp, de man van de Maserati
      (afbeelding toegevoegd 21/7/2014) Oud-minister van financiën Jan Kees de Jager blijkt dus ook een giga-graaier te zijn.
      (afbeelding toegevoegd 3/9/2014) Erik Staal, Vestia, hoeft vertrekpremie van 3,5 miljoen niet terug te betalen. Ach, wat sneu.
      (afbeelding toegevoegd 12/3/2015) Ben van Beurden, Shell, net iets meer dan een jaar in dienst en nu al een beloning van 24,2 miljoen euro. Lekker zegh, die benzineprijs kunstmatig hoog houden.
      (afbeelding toegevoegd 20/3/2015) Topman Gerrit Zalm blijft onveranderd 759.375 euro verdienen. Redder van bank heeft toch minstens recht op 4 keer het salaris van de premier?
      (afbeelding toegevoegd 31/3/2015) KPN-topman Eelco Blok moet bijna 2 miljoen verdienen om niet over te stappen naar een topfunctie in het buitenland. In Nederland kunnen we echt niet zonder dit soort graaiers, hoor.
      (afbeelding toegevoegd 14/4/2015) Schiphol-topman Nijhuis kreeg een bonus van 370.000 euro. Volkomen terecht, uiteraard.
      (afbeelding toegevoegd 6/8/2015) Timo Huges krijgt slechts 175.000 euro mee, omdat? Waarom eigenlijk?
      (afbeelding toegevoegd 28/1/2016) Gerard van Olphen, de man van een half miljoen.
    Net te laat om een schermprintje van te maken, maar daarmee ontkomt Kamerbeek niet: "Bij het Zeeuwse energiebedrijf Delta is ophef ontstaan over een loonstijging voor topman Arnoud Kamerbeek. Hij verdiende al zo’n 400.000 euro per jaar en dit zou vorig jaar 'significant' opgeschroefd zijn. De centrale ondernemingsraad vindt dit niet uit te leggen, aangezien de 1.680 werknemers al jaren zo goed als op de nul- lijn zitten. Bovendien staat Delta er niet goed voor. De resultaten staan onder druk door de lage elektriciteitsprijs, waardoor het opwekken van energie minder oplevert. Daarbij komt dat Delta door de overheid wordt gedwongen om zichzelf op te splitsen. Hierdoor gaan mogelijk honderden banen verloren." (4/2/2016) Kamerbeek zal omgetwijfeld zeggen dat hij goed werk heeft geleverd. 1 november 2016: "Wil Hectors, de in 2014 ontslagen bestuurder van de West-Brabantse woningcorporatie Bernardus Wonen, heeft gewoon recht op zijn ontslagvergoeding van 589.604 euro. Dat heeft het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch bepaald. Bernardus vond dat Hectors, twee jaar geleden weggestuurd na een verschil van inzicht met de raad van commissarissen, recht had op niet meer dan 75.000 euro, zoals is vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens. Bovendien vond de woningcorporatie de hoge ontslagvergoeding ’in de huidige tijd ondenkbaar’ en ’buitenproportioneel hoog vanwege het langdurige disfunctioneren van de directeur’. De afspraken over Hectors’ ontslagvergoeding dateren echter al van voor de top- inkomenswet, en de woningcorporatie kan niet duidelijk maken waarom er zo’n hap uit de ontslagvergoeding moet worden genomen. De rechtbank oordeelde eerder dat de ex- bestuurder gewoon recht had op bijna zes ton, en nu bevestigt het gerechtshof die uitspraak." Iemand die misschien dacht aan dit lijstje te ontkomen, omdat dit slechte nieuws een paar jaar eerder al in de publiciteit was, is Rijkman Groenink. Want laten we vooral niet de ramp van 2007 vergeten: "Op 10 oktober 2007 maakte Rijkman Groenink, zoals al verwacht werd, bekend dat hij ABN AMRO zou verlaten na de overname door Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander. De drie banken betaalden het recordbedrag van 72 miljard euro en wezen Mark Fisher van RBS als zijn opvolger aan. Op 1 november 2007 nam Rijkman afscheid van ABN AMRO. Hij kreeg een vertrekpremie mee van 2 jaarsalarissen ter waarde van 4,3 miljoen euro. Dit was bovenop de bijna 26 miljoen euro die hij verdiende met de aan hem eerder toegekende opties en aandelen. Het hoge bedrag dat Groenink ten deel viel wekte verontwaardiging omdat hij niet goed gepresteerd zou hebben, ondanks het recordbedrag dat voor de bank door de overnamepartners moest worden betaald. Op 17 oktober 2007 hield de Tweede Kamer een spoeddebat over de overname van ABN AMRO en de hoge beloning van Groenink. Dit debat leidde niet tot een lagere beloning van de voormalig topman!" Rijkman Groenink werd zelfs grimmig toen hij op deze misdaad werd aangesproken. Johan